Existeix una realitat poc coneguda que ja afecta a milions de persones a tot el món i que s’intensificarà en un futur proper: les persones desplaçades pel canvi climàtic.

Quan parlem de canvi climàtic l’associem habitualment a conceptes com contaminació, increment de temperatures, desglaç dels pols, pluja àcida… No obstant, existeix una realitat poc coneguda que ja afecta a milions de persones a tot el món i que s’intensificarà en un futur proper: les persones desplaçades pel canvi climàtic.

Els migrants per motius ambientals són persones que degut a canvis bruscos o graduals en el medi ambient, que incideixen negativament en les seves condicions de vida, es veuen obligats o decideixen abandonar els seus habitatges habituals, ja sigui de forma temporal o permanent, i es desplacen a altres parts del seu propi país o a altres països.

Actualment és complicat quantificar el nombre d’aquests migrants climàtics, ja que la legislació internacional no ofereix empara a aquells que fugen per aquest motiu. Tot i això agencies i/o organitzacions internacionals com ACNUR (Agència de Nacions Unides per al Refugiat) o l’OIM (Organització Internacional per a les Migracions) avancen que en els propers 50 anys entre 250 i 1000 milions de persones hauran d’abandonar seva casa a causa del canvi climàtic. OIM assegura que en les últimes tres dècades s’han triplicat les sequeres i les inundacions i els canvis en el medi ambient han provocat més desplaçaments a aquells causats pels conflictes bèl·lics.

Quantitat projectada de migrants per motius climàtics a l’Àfrica sud sahariana, Àsia meridional i Amèrica Llatina el 2050. Font: Banc Mundial.

Quins factors provoquen la migració climàtica?

Existeixen molts factors que causen els desplaçaments pel canvi climàtic i no sempre es poden separar dels aspectes polítics, socials i econòmics. Tot i això, assenyalem algunes claus ambientals:

• La creixent aparició de desastres naturals derivats de la variació de les condicions del clima augmenta el nombre d’emergències humanitàries i per tant el desplaçament de la població afectada.

• La incidència de l’escalfament global i les seves conseqüències en les condicions de vida, la sanitat i l’alimentació d’una zona en desenvolupament pot potencia la migració al empitjorar una situació complicada de per si.

• Al pujar el nivell del mar, moltes zones costaneres i petites illes poden empitjorar notablement les seves capacitats d’albergar vida humana fins al punt de tornar-se directament inhabitables i inclús desaparèixer.

• Problemes derivats de l’escassetat de recursos naturals com aigua o aliments poden desembocar en situacions tenses i/o conflictes armats, que obliguen a la població civil a abandonar el seu lloc d’origen.

Kiribati: El primer país que desapareixerà a causa del canvi climàtic

La República de Kiribati és un dels llocs més densament poblats del planeta. La major part dels seus habitants depenen del mar per a viure, però l’oceà és la major amenaça per al seu futur ja que cap part d’aquestes illes s’eleva més de dos metres sobre el nivell de mar. L’ascens del nivell del mar que ja és una realitat impossibilita la supervivència d’aquestes illes i n’assegura la desaparició en els pròxims 50 anys. Davant d’aquesta realitat el president de Kiribati ha anunciat que cal prendre mesures urgents per salvaguardar la supervivència dels habitants de Kiribati. Algunes mesures que estan valorant són la construcció d’una plataforma sobre el nivell del mar i traslladar tota la població allí, traslladar de forma permanent els seus habitants a un altre territori, dur a terme obres per guanyar terreny al mar, etc.